Internationella kvinnodagen: hon tog makten över sitt liv

I länder söder om Sahara gifter sig en av tre tjejer innan sin 18-årsdag, men Happiness vägrade.

Internationella kvinnodagen: hon tog makten över sitt liv

Foto: Frida Ström

Publicerad: 5 mars, 2024

När det absolut värsta har hänt och barn föder barn mot sin vilja, finns det ofta inget annat alternativ för unga tonårstjejer än att hoppa av skolan och gifta sig.

För att fånga upp tjejer i riskzonen startade vi tillsammans med Kenswed Organisation ett program för unga tonårsmammor så att de ska kunna fullfölja sin utbildning, trots att livet inte blev som det var tänkt. Vi arbetar också förebyggande för att skapa förändring – en framtid där barn får vara barn, inte förälder. Med så ser inte verkligheten ut idag. Varje år föder över 2 miljoner tjejer under 15 år barn.

 

 

Girl Empowerment Program stärker unga mammor

Att vara medveten om sina rättigheter är ingen självklarhet som ung tjej i Kenya, men absolut nödvändigt för att ta sig fram i livet. Girl Empowerment Program handlar om att stärka unga mammor, förse dem med kunskap kring föräldraskapet och dagtid ta hand om deras barn medan de själva går i skolan. Det handlar om egenmakt, därför har vi valt att kalla det för Girl Empowermet. Här bor mammorna med sina barn, ett stenkast från skolan.

 

 

En av de unga mammorna är Happiness. Hon kom till Girl Empowerment Program när hennes dotter var drygt ett halvår gammal. Hör henne berätta sin historia om när hon som 15-åring rymde hemifrån på sin bröllopsdag tillsammans med sin dotter. Efter en tuff start som nybliven mamma på flykt kom hon i kontakt med Girl Empowerment Program förra året. I januari i år gick en av hennes största önskningar i uppfyllelse; att få börja i skolan igen.

Foto: Frida Ström

Jämställdhet är allas business

Jämställdhet handlar om lika villkor, rättigheter och möjligheter att forma samhället och sitt liv, oavsett kön.

Jämställdhet

Fler artiklar