Om Zelmerlöw & Björkman Foundation

Foto: Privat

Så började det

Zelmerlöw & Björkman Foundation är en insamlingsstiftelse som grundades av oss två, Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. 

Som artist och tennisspelare har vi haft nästan hela världen som vår arbetsplats, och när vi träffades föddes idén om en stiftelse som skulle arbeta för att göra skillnad för unga som lever i utsatthet. 

Det räckte inte längre med våra punktinsatser här och där, vi ville göra något som hade en långsiktig positiv effekt för nästa generation. Vi ville göra skillnad på riktigt och valde att satsa på utbildning.

Stiftelsen är byggd på vår gemensamma värdegrund och en stark vänskap. Vi har tillsammans med vårt breda nätverk lagt grunden för något som har blivit livsavgörande för hundratals ungdomar sedan 2013.

Men vi är långt ifrån klara. Så länge världen ser ut som den gör behövs den här stiftelsen. 

Barn och ungdomar som lever i utsatthet SKA få en utbildning, de SKA få tillfälle att utveckla sina talanger och de SKA visas en väg ut ur sin utsatthet. På så vis tror vi att världen blir en bättre plats för alla att leva i, och därför startade vi vår stiftelse.

Jonas Björkman & Måns Zelmerlöw, grundare Zelmerlöw & Björkman Foundation
Foto: Frida Ström

Vår vision

Vår vision är att alla barn och unga ska få möjlighet att gå i skolan och uppfylla sina framtidsdrömmar.

Därför finns vi

Det är en mänsklig rättighet att gå i skolan, ändå är det över 138 miljoner ungdomar världen över som inte gör det idag. Det är dem vi arbetar med, och för.

Vi vet att utbildning är vägen ut ur fattigdom och utsatthet, därför arbetar vi för att göra utbildning tillgängligt för fler.

Tillsammans med lokala partners identifierar vi ungdomar som lever i extrem utsatthet i Kenyanska slummen. 

Vi erbjuder gymnasieutbildning, boende på internat, tillgång till vård och vidareutbildning i form av universitetsstipendium eller yrkesutbildning som leder till arbete. Vi följer med ungdomarna hela vägen till arbete och försörjning. 

Foto: Frida Ström

Såhär jobbar vi

  • Vi kämpar för ungdomars rätt till utbildning – speciellt för unga tjejer som har styrkan och modet att skapa förändring för sig själva och sin omgivning. 
  • Vi arbetar holistiskt – vi fokuserar på utbildning, trygghet och hälsa. Genom att stärka ungas självkänsla och följa dem hela vägen till försörjning, genom utbildning och entreprenörskap, ökar vi chansen att de med egen kraft kan ta sig ur generationer av fattigdom. 
  • Vi arbetar ständigt mot FN:s globala mål – i huvudsak mål nr. 4,
    God utbildning för alla. Vi jobbar alltid med lokala partners som driver alla verksamheter med lokalt anställda då det långsiktiga målet är självförsörjning.
  • Vi följer alla gåvor hela vägen till ändamålet – därmed har vi full insyn och kontroll över att insamlade medel kommer fram.
  • Vi är en liten aktiv insamlingsstiftelse som skapar stor förändring med engagerade grundare och dedikerade volontärer.

Fantastiska givare och partners

Tack vare våra fantastiska givare och partners har vi sedan 2013 kunnat vara med och finansierat utbildningsprojekt i Sydafrika tillsammans med Star for life, ett dagcenter för gatupojkar i Uganda tillsammans med Children of Ssuubi samt projektering av en skola i Etiopien. Men nu efter flera års nära samarbete med Global Relations och Isaach Macharia i Kenya fokuserar vi helt på våra verksamheter i Kenya som syftar till att möjliggöra utbildning för unga som lever i fattigdom.

Är du intresserade av att veta mer?

Kontakta vår Generalsekreterare Magdalena Jennstål eller fyll i formuläret nedan!


    Integritetspolicy