Om Zelmerlöw & Björkman Foundation

Foto: Privat

Hur allting startade

Insamlingsstiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation grundades 2013 av artisten Måns Zelmerlöw då han fick möjligheten att finansiera en skola i Sydafrika. För att skapa en långsiktig finansiering tillfrågade Måns sin vän och Jonas Björkman som länge engagerat sig i välgörenhet under tenniskarriären. Båda har på varsitt håll samlat in pengar till olika typer av engagemang men med en känsla av ovisshet kring vart pengarna tog vägen, hur de verkligen gjorde skillnad och vad effekterna var. Med en gemensam stiftelse fick de nu möjlighet att följa pengarna hela vägen till ändamålet för att uppleva resultat och effekter av deras engagemang på nära håll. 

Genom att slå ihop sina två största intressen – att sjunga och spela tennis – skapade de stiftelsens enskilt största insamlingsevent, Zelmerlöw & Björkman Invitational. En ProAm-tennisturnering med efterföljande galamiddag och välgörenhetsauktion, som blev startskottet på samarbetet och som har gått av stapeln varje höst sedan dess.

Utsatta barn och ungdomar SKA få en utbildning, de SKA få tillfälle att utveckla sina talanger och de SKA visas en väg ut ur sin utsatthet. På så vis tror vi att världen blir en bättre plats för alla att leva i, och därför startade vi vår stiftelse.

Jonas Björkman & Måns Zelmerlöw, grundare Zelmerlöw & Björkman Foundation
Foto: Frida Ström

Vårt uppdrag

Zelmerlöw & Björkman Foundation stärker utsatta ungdomar i delar av Afrika hela vägen från fattigdom och utanförskap till arbete och försörjning. Detta sker primärt genom utbildning och entreprenörskap.

Varför vi finns

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor, och 140 miljoner ungdomar får inte tillgång till motsvarande gymnasial utbildning. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle. Utbildningssystem världen över måste möta människors behov under hela livet – från förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning, samt alla människors lika möjlighet till livslångt lärande som gynnar deltagande i arbets- och samhällsliv. Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter, som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.

Vårt arbete i Sverige

På plats i Sverige är vi ett operativt team med 1.3 anställda, generalsekreteraren och programansvarig, som leder arbetet tillsammans med ett stort gäng fantastiska volontärer och styrelse. Vi är en liten organisation på framväxt och arbetar hårt tillsammans för att samla in pengar, sprida vårt budskap och vår tro på att vi tillsammans kan göra världen lite bättre genom att stärka utsatta ungdomar hela vägen till en ljusare framtid. 

Fantastiska givare och partners

Tack vare våra fantastiska givare och partners har vi sedan 2013 kunnat vara med och finansierat utbildningsprojekt i Sydafrika tillsammans med Star for life, ett dagcenter för gatupojkar i Uganda tillsammans med Children of Ssuubi samt projektering av en skola i Etiopien. Men framför allt kan vi nu efter flera års nära samarbete med Global Relations och Isaach Macharia i Kenya stolt presentera Kenswed-modellen.

Kenswed-modellen bygger på att det inte räcker med att tillhandahålla teoretisk utbildning för att ungdomar från svåra förhållanden ska hitta sin drivkraft och ta sig ur sin fattigdom. Det behöver även adderas andra värden som inkluderar kreativitet, hälsa och att de basala behoven tillgodoses. Idag finns därför på Kenswed en gymnasieskola, ett internat, matsal, brunn med vatten, idrott, kreativa aktiviteter och tillgång till hälsovård på vår nyöppnade Kenswed Hospital. Vi är övertygade om att utbildning tillsammans med hälsa och kreativitet, är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter, som gör det möjligt för var och en av oss att känna hopp inför framtiden och bidra till ett hållbart samhälle.

Foto: Frida Ström

Är du intresserade av att veta mer?

Kontakta vår Generalsekreterare Magdalena Jennstål eller fyll i formuläret nedan!

    Integritetspolicy