Zelmerlöw & Björkman Foundations styrelse

Zelmerlöw & Björkman Foundations styrelse består av engagerade medlemmar med erfarenhet från flera olika branscher.

Zelmerlöw & Björkman Foundations styrelse

Foto: Jenny Norelius

Styrelsen

 

Björn Nilsson

Björn har länge arbetat på den internationella investeringsmarknaden. Han har styrelseuppdrag för ett flertal företag och är vice ordförande i Rederi AB Gotlands styrelse. Björn är engagerad i en rad olika organisationer som arbetar med utbildning, mänskliga rättigheter och hälsa – Room to Read, Human Rights Watch och Elton Johns Aids Foundation. Tillsammans med sin familj har Björn också en egen stiftelse, Young Nilsson Foundation.

 

 

Jan Lundahl

Jan är styrelseordförande i stiftelsen och verksam som privat investerare. Han arbetade tidigare med riskkapitalinvesteringar, senast som ansvarig för Capmans Life Science verksamhet. Jan har sitt fokus på ledarskapsfrågor och styrelseperspektiv och han har mångårig erfarenhet av styrelsearbete med verksamhet inom en rad olika områden. Han har tidigare varit ideellt engagerad, och det som inledningsvis gjorde att Jan kom i kontakt med Zelmerlöw & Björkman Foundation var hans stora tennisintresse. Jan och Jonas Björkman har sedan tidigare en tennisakademi tillsammans. 

 

 

Jonas Björkman

Jonas är en eldsjäl som tillsammans med Måns Zelmerlöw grundade stiftelsen för tio år sedan. Under sin tenniskarriär kom Jonas i kontakt med ett antal olika välgörenhetsprojekt, inte minst i Sydafrika där han bodde och tränade under långa perioder. Hans upplevelser inspirerade honom till att göra något mer långsiktigt vilket resulterade i Zelmerlöw & Björkman Foundation. Efter att ha avslutat sin professionella tenniskarriär ägnar sig Jonas åt en rad olika affärsprojekt, han är en aktiv föreläsare och anlitas även flitigt som sportkommentator. 

 

 

Kajsa Åberg

Kajsa Åberg har gedigen erfarenhet av biståndsarbete via sitt engagemang som verksamhetsansvarig på af Jochnick Foundation vars internationella engagemang främst fokuserar på kvinnor, barn och utbildning. Under åren har arbetet utvecklats och blivit en betydande kraft inom filantropi och socialt ansvarstagande. Kajsa sitter även i styrelsen för Sällskapet för Makarna Malmqvists minne sedan 2016.

 

 

Martin Sandgren

Martin är en erfaren entreprenör med erfarenhet från många verksamhetsområden. Han har lång erfarenhet av både styrelseposter och ägarintressen i bolag med verksamhet inom utbildningssektorn. Martin sitter i styrelsen för restaurang- och konferenskedjan Eatery. Han har också investerat i, och sitter i styrelsen för, en ny plattform som arbetar med studenthälsa. 

 

 

Maud Olofsson

Maud har sin bakgrund inom politiken, mest känd som Centerpartiets partiledare under många år. Hennes internationella engagemang går långt tillbaka och var en viktig del av hennes politiska arbete. Maud har lång erfarenhet av styrelsearbete med uppdrag för en flera olika organisationer, företrädesvis med inriktning mot hållbart företagande. 

 

 

Måns Zelmerlöw

Måns såg potentialen i att kombinera sina egna och Jonas Björkmans erfarenheter och kontaktnät för att starta en unik stiftelse. Måns engagemang för internationellt utvecklingsarbete, och i synnerhet utbildningsfrågor, startade redan i unga år och han har erfarenhet av både operativt arbete inom ideell sektor med även på styrelsenivå. Måns är en mycket uppskattad artist och programledare samt driver ett antal företag inom olika affärsområden.

 

 

Victoria Appelqvist

Victoria Appelqvist har en lång bakgrund inom internationell marknadsföring och kommunikation, från en rad olika branscher och bolag som till exempel iZettle, Stadium och Tre. Hon har bred erfarenhet av att leda varumärken, verksamheter och organisationer genom förändring och transformation. Victoria har även mångårig erfarenhet av styrelsearbete och advisory-roller.

Elever på skolgården

Foto: Frida Ström

Vårt team

På kansliet i Stockholm arbetar en handfull engagerade medarbetare med insamling, kommunikation, ekonomi och vår programverksamhet.

Vårt team