Reseberättelse från Kenswed

av

Reseberättelse 23- 25 September 2021

Efter tre dagar på Kenswed kommer vi hem fulla av värme, hopp och framtidstro. Vi var ett litet gäng givare, volontärer och anställda på ZBF som tillsammans med våra partners fick möjligheten att se arbetet på plats i Kenya. Den första dagen var de flesta ungdomar lite blyga men det släppte snart och vi fick ta del av deras vardag. Ungdomarna som går på Kenswed Academy berättar gärna om sina drömmar och framtidsplaner. De visar sina talanger i allt från basket till poesi och de flesta pratar varmt om tryggheten det känner på skolan. En del av denna trygghet kommer från lärarnas arbete men också möjligheten att bo på skolan. Just nu byggs en tredje våning på tjejernas internat vilket kommer ge utrymme för ytterligare elever. Även pojkarna har fått ett boende som ligger fyra minuters promenad bort. Elvis, Nicholas, Mark, (se bild) var väldigt stolta och glada hur fint boendet var, i dag bor det 51 pojkar där.

Mark, Nicholas, Elvis

Under dagarna på Kenswed träffade vi även de 53 anställda som jobbar på skolan. Bland annat lärare, rektor Harrison, personalen i köket, bibliotekarie, sjukhusets personal och kuratorn. De är på plats varje dag och gör ett fantastiskt arbete för att stötta eleverna. En av de mest engagerade som jobbar på skolan är socialarbetaren Ann Naserian som startade som volontär på sjukhuset. Ann startade och driver idag Kensweds Girls Empowerment program. Vilket ger möjlighet för unga tjejer som trots att de blir gravida slutföra sin utbildning med Kensweds hjälp och stöttning. Ann berättade att hon såg ett behov av att hjälpa de flickor som blev gravida under sin utbildning, inte bara på Kenswed utan andra skolor i området. 

Beth och Ann Naserian

En annan ny byggnad är Kenswed Yrkesskola som officiellt startade sin verksamhet i september 2020. Kenswed Yrkesskola ger möjlighet för ungdomarna att efter examen fortsätta med en yrkesutbildning som förhoppningsvis leder direkt till jobb. För vissa elever kan ett av skolans stipendium vara vägen till universitetet och college. Men för de ungdomar som inte får det är Yrkesskolan ett fantastiskt komplement för att vidareutbilda fler ungdomar hela vägen till egen försörjning.

Generalsekreterare Magdalena Jennstål tillsammans med elever

Kenswed Academy firar 10 år i februari. Skolan har växt och utvecklats med fokus på behov, prioriteringar och hållbarhet. Kenswed är inte längre bara en gymnasieskola, det är även en trygg plats för ungdomar att bli sedda och utvecklas på. Nedan ser ni några av bilderna som visar hur livet ser ut på skolan.