2014


ZBF, Global Relations och Kenswed


Ngong Hills, Kenya

Kenswed Academy är den gymnasieskola och det utbildningssystem som vi tillsammans med lokala partners finansierar och driver i Ngong, utanför Nairobi, Kenya, för de allra mest utsatta ungdomarna i området. Här går idag 292 elever fördelat på 7 klasser. Jämlikhet, entreprenörskap, hållbarhet, idrott, kultur och hälsa är, vid sidan av den teoretiska utbildningen, viktiga delar i vårt arbete för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för eleverna. De här ungdomarna behöver mer än bara en traditionell undervisning, de har utmaningar vi bara kan föreställa oss. Därför är Kenswed mycket mer än bara en gymnasieskola.

Emmanuel med sin pappa David

Familjen levde på  landsbygden långt från möjlighet till utbildning. David, pappan i familjen bestämde sig för att han skulle göra allt han kunde för att något av hans barn skulle få möjlighet till utbildning. När David fick höra talas om Kenswed Academy tog han med sig två av sina söner och flyttade till ett skjul i utkanten av Nairobi.

För att sönerna skulle kunna studera hittade David ett jobb som nattvakt. Det innebär att de knappt träffar varandra. Söndagarna är killarna lediga från skolan då hinner de vara tillsammans några timmar. Resten av familjen som är kvar på landsbygden träffar de bara någon gång om året. 

Pappan har hittat ett skjul som ligger lite bortom den värsta slummen, han visar stolt upp hur han med hjälp av tidningar och kartonger har lyckats bygga ett sovrum till sig och sina söner. 

Emmanuel, sonen på bilden, går på Kenswed Academy och drömmer om att i framtiden bli journalist och resa runt jorden. Stoltheten och glädjen över att barnen får möjlighet att gå i skolan är tydlig hos David. Värmen, kärleken och omtanken mellan pappan och son känns bara man kliver in genom dörren.