Nyhetsbrev mars 2020

av #Nyhetsbrev #Rapport

Här kan du se en filmhälsning från Måns till detta nyhetsbrev

Kära ZBF-vän,

Hoppas allt är bra med dig i denna märkliga tid. Som du hörde Måns berätta har både vi och ungdomarna i våra program nya utmaningar som vi måste hantera. I det här nyhetsbrevet försöker vi ge en bild av hur situationen är och vad vi har framför oss, såväl i Kenya som i vårt arbetet här i Sverige.

Det som är fantastiskt med våra elever, som vi ofta pratar om, är det hopp och den framtidstro de har trots fattigdom och svåra förhållanden. Även nu genomsyrar det våra samtal med dem, ett perspektiv som är fint att få ibland.

Från och med nu uppdaterar vi vår förstasida på www.zbfoundation.se löpande med information om läget i våra olika projekt. Följ oss även på FacebookInstagram, och Linkedin för att se vad som händer framöver.

Situationen gällande Covid-19 på Kenswed, Kenya

Kenyanska myndigheter beslutade att stänga ned samtliga skolor och interna i landet på grund av den rådande situationen. Kenswed stängdes därför måndagen den 16e mars och vidare internatet den 18e mars. Detta innebar att samtliga elever var tvungna att ta sig därifrån och vi gör nu vårt bästa för att hantera den situationen. Lärarna kommer att erbjuda viss undervisning digitalt, framför allt för avgångseleverna i årskurs 4, och vi försöker stötta eleverna på hemmaplan genom att leverera matpaket, bindor etc. Dessutom planerar vi just nu för hur vi kan stötta eleverna ekonomiskt vad gäller eventuella kostnader för sjukvård, resor och internetuppkoppling för undervisning.

Personalen på Kenswed Hospital ser till att vara väl förberedda genom att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att hålla sig själva samt allmänheten skyddade mot Covid-19 och för att minska den potentiella spridningen. All personal har genomgått Hälsoministeriets säkerhetsutbildning. Detta inkluderar hygien- och säkerhetsåtgärder för respektive sköterska samt hur eventuella fall av Covid-19 ska hanteras. All personal på sjukhuset bär ansiktsmask och har tillgång till handsprit. Varje patient som besöker sjukhuset måste ta tempen samt tvätta händerna innan de kliver in på kliniken. Patienter med feber och hosta isoleras i avskilda rum och blir senare, i en utsedd statlig anläggning, undersökta av en utbildad läkare som är tillsatt av landets regering.

Intervju med Isaac, Director Kenswed

What is the situation regarding the Corona-virus in Kenya right now?

 We are two to three weeks behind Europe, this means the situation has just started escalating. As you know our medical facilities and systems are bad, this gives us lots of uncertainty until after incubation period.

Do we know if anyone on Kenswed has the virus? 

This just started, few days now, and our testings are few. We will know who has in a week or two.

What effect did the authorities decision have for our students? 

Schools are now closed, students are sent home and encouraged to do e-learning. Going by our students families backgrounds (depending on daily hand to mouth wages) there are challenges with food, not to mention the access to smartphones so that they can continue their studies from home. 

The boarding school is now closed, which affected 135 young women. What is the situation for these girls now? 

Specific challenges with our girls is food, domestic violence and abuse. Just before we sent them home, we have realized many cases of stepfathers trying rape their daughters. This is a very big challenge and now we have found new homes to the girls in risk.

Is Kenswed hospital still open and if yes, what is the situation there? 

 Kenswed clinic is open and busy, patients are many. For our staff protection, the government has trained medical staff on handling patients in this season. If government hospitals are overwhelmed, our facility could be used.

What are your thoughts about the near future? 

The future here is very uncertain, we don’t know more until after maybe two more weeks. With the complexity of our people and systems, it can’t be any better than Europe. We brace ourselves for tough future with optimism.Endast nio dagar efter att internatet har stängt får vi rapporter om otroligt svåra förhållanden för flickorna. Det är en misär som är svår att föreställa sig. De vuxna har inte råd med mat och förnödenheter till barnen och det som finns går till de yngsta. Missförhållanden i hemmen gör att flickorna tvingas utföra “arbete” så att familjen får mat överhuvudtaget. En elev skriver till rektor Harysson “jag vet att det inte alltid blir som man vill men jag kan inte låta bli att vara stressad nu…” 

Eleverna behöver din hjälp! Vår ekonomi är mycket ansträngd nu så allt stöd är till stor hjälp. Ge en gåva eller bli månadsgivare på www.zbfoundation.se eller swisha till 123 453 7775 för att hjälpa oss igenom krisen! 

Etiopien

I Etiopien har äntligen alla tillstånd kommit på plats för att vi, tillsammans med den etiopiske världsmästaren i löpning, Kenenisa Bekele, och Global Relations, ska kunna färdigställa en skola enligt Kenswed-modellen. Vi har sedan länge haft en lokal projektledare på plats och på de 3.3 hektar mark som skolan ska byggas på har det börjat byggas ett staket, vakter har anställts och material har köpts in. Tyvärr har Covid-19 även nått Etiopien, även om det i dagsläget endast är enstaka fall. På grund av detta har regeringen stängt ner skolor vilket innebär att vi tyvärr måste dra ner på takten för att färdigställa skolan i detta osäkra läge.

Uganda

Även i Uganda stängs skolor, samtidigt som religiösa samlingar, bröllop och andra folksamlingar förbjuds. Vår lokala partner i Uganda, Children of Ssuubi, har blivit påverkad, eftersom i och med att skolorna har varit tvungna att tillfälligt stängas ner har alla barn avbrutit sin skolgång och åkt hem till sina familjer. Personalen på Children of Ssuubi fortsätter att ha kontakt med eleverna på distans, precis som när det är lov. Det görs även regelbundna besök hos eleverna och arbetet med återintegreringsarbete i de familjer som ännu inte är ”klara” fortgår. Presidenten i landet har även förbjudit all form av kollektivtrafik i 14 dagar, något som har stor inverkan på Children of Ssuubi, då personal är beroende av kollektivtrafiken för att kunna ta sig till jobbet och för att göra familjearbete på fältet. Personal fortsätter med sitt viktiga arbete så gott de kan genom att arbeta med administrativa arbetsuppgifter och telefonsamtal till familjerna.

Givarrapport

I dessa oroliga tider vill vi också berätta om något positivt och den fina utveckling som skedde under 2019 hos ZBF och ungdomarna i våra program. Här hittar du en rapport och verksamhetsfilm som berättar lite mer om hur våra givare, partners och volontärers engagemang har omvandlats till utbildning, hälsa och kreativitet för ungdomar som kommer från en tuff bakgrund.

Tack för ert ovärderliga stöd! Utan våra ZBF-vänner hade inget av detta varit möjligt!


Slutord från Magdalena 

De senaste veckorna har vi på ZBF ställt om verksamheten efter den situation världen befinner sig i. Insamlingsaktiviteter har blivit inställda och vi har fått nya arbetsrutiner. Många företag och verksamheter i Sverige går redan på knäna och ekonomin påverkas enormt av detta elaka virus och allt som det medför. Av samma anledning har vi, som ni har hört och läst ovan, därför en helt ny situation i Kenya och den kostar mer pengar än vad vi har budgeterat för. Det måste den få göra för vi tänker inte överge våra studenter bara för att de tillfälligt inte får vara på skolan eller bo på internatet. 

Så – vi samlar våra fantastiska volontärer som ställer upp med ännu mer tid och kunskap än vanligt, vi styr över de aktiviteter som går till den digitala världen (vi kan ju inte sluta träffas, bara göra det på ett annat sätt), vi hittar på nya insamlingsaktiviteter och vi kommer varje vecka låta er veta hur det går genom elevernas egna uppdateringar och vad vi har för aktiviteter på gång genom våra social medier. På så sätt är vi övertygade om att vi, tillsammans med er, kommer att ta oss igenom den här perioden ännu mer bestämda över att förbättra möjligheterna för världens unga och följa med dem hela vägen till en ljusare framtid!

Tack för ditt engagemang och ta hand om dig själv och varandra!

Magdalena Jennstål
Generalsekreterare


Ge en gåva eller bli månadsgivare på www.zbfoundation.se eller swisha till 123 453 7775 för att följa med utsatta ungdomar hela vägen till en ljusare framtid!