Nyheter

God Jul & Gott Nytt År!

Det är med stor ödmjukhet vi tackar för det här året. Återigen har vi haft ett omvälvande år och världen står inför enorma utmaningar.

Ge bort en skolstart i jul

Ge en julgåva eller beställ julkort i vår shop så får fler chans att börja i gymnasiet nästa termin.

Skyddad: BILDGALLERI

Det finns inget utdrag eftersom det här är ett skyddat inlägg.

Zelmerlöw & Björkman Invitational 2022

I mitten av november anordnade vi vår stora insamlingsgala som startade med padelturnering på morgonen och avslutades med galamiddag på kvällen.

ZBF_Effektrapport2021

Effekten av Zelmerlöw & Björkman Foundations arbete i Kenya

Zelmerlöw & Björkman Foundation grundades för 10 år sedan och har sedan dess arbetat tillsammans med lokala partners i utsatta områden i Afrika för att möjliggöra utbildning för fler barn och unga. Här kan du se programverksamheten i siffror.

Sommarhälsning

Med en videohälsning från eleverna på Kenswed önskar vi alla våra partners, givare och följare en fin sommar!

Stöd oss

Verksamhetsrapport våren 2022

Inför varje styrelsemöte tar Kasper Skarrie, programansvarig Zelmerlöw & Björkman Foundation, fram en verksamhetsrapport som berättar om nuläget i vår ändamålsverksamhet. Nu vill vi även dela den med dig!

Sommarkampanj tillsammans med ICA Maxi Bromma

Vi är så otroligt glada att kunna berätta om vårt samarbete med vår partner ICA Maxi Bromma där vi är förmånstagare till ⭐️MÅNADENS SPONSORVARA ⭐️!

Nytt samarbete mellan Zelmerlöw & Björkman Foundation och restaurangkedjan Brödernas

Under juni 2022 går månades burgare, komponerad av Måns Zelmerlöw, till Zelmerlöw & Björkman Foundation.

“Ditt köp gör skillnad” – succé för TePe munhygienprodukters vårkampanj till förmån för munhälsa i Kenya

Vår fantastiska samarbetspartner TePe Munhygienprodukter har genom kampanjen ”Ditt köp gör skillnad” sålt 100 000 förpackningar 6-pack tandborstar där 5 kr/ förpackning har gått till Kenswed Dental Project. Vi är så oerhört tacksamma för vårt fina samarbete och den otroligt fina gåvan!

Inom projektet arbetar vi för allas rätt till en god munhälsa med störst fokus på barn.

Mamma håller sitt barn

Gratis ultraljud på Mors dag

Nästan en av fem flickor mellan 15 och 19 år i Kenya är gravida, eller har sitt första barn att ta hand om. Tonårsgraviditeterna är ett stigma och de unga mammorna hoppar ofta av skolan tidigt.

Hampus berättar om sitt första besök på Kenswed

Från flygplatsen tog vi oss direkt till N’gong Hills och Kenswed där rektor Harrison mötte oss, för sedan att träffa personal och elever.

Eva berättar om sin upplevelse från Kensweds 10-årsjubileum

Lite vimmelkantiga efter en lång natts flygresa anländer vi till Ngong, en skumpig och ganska brant nedförsbacke tar oss den sista biten ner till skolan, portarna öppnas när vår minibuss närmar sig och vi dräller ut ur bilen, kisar mot solen som steker oss duktigt trots att det ännu är tidigt på morgonen.

Kvinnor ska också få förverkliga sina drömmar

På internationella kvinnodagen, vill vi uppmärksamma det som borde vara självklart – att alla kvinnor runt om i världen ska ha en självklar möjlighet att påverka sin framtid.
framtid. Här kan du läsa mer om vårt Girls Empowerment Program, ett lyckat pilotprojekt som har stora planer framåt. Ta också del av Charitys gripande livshistoria!

Daniels & Josiahs Väg Till Drömmen

Att hjälpa ungdomar i Kenya att nå sina drömmar, det är det främsta syftet med Zelmerlöw & Björkman foundation. Att få bevis på att det fungerar, genom studenternas egna berättelser, är fantastiskt! Ta del av Daniels och Josiahs berättelser om hur de nått sina mål och framgångar genom hårt jobb och stöd från Kenswed Academy.

Vi summerar ett fantastiskt år på KENSWED

Så här en bit in på det nya året har vi summerat 2021 i vår verksamhetsberättelse. Vi kan lova att det är rolig läsning – så mycket bra som har hänt och är på gång!

Ge bort en julgåva som uppfyller framtidsdrömmar

I vår gåvoshop kan du beställa fina klappar till jul eller en gå bort-present till någon du tycker om.

Zelmerlöw & Björkman Invitational 2021

Tack vare alla generösa bidrag under Zelmerlöw & Björkman Invitational 2021 kan vi se till att fler ungdomar i Kenya får möjlighet att förverkliga sina drömmar på Kenswed Academy. 

Elev på Kenswed Academy blir intervjuad

Ge en företagsgåva i jul

Julen är ett utmärkt tillfälle för företag att visa sin uppskattning till medarbetare, kunder och leverantörer. Dröm stort med oss och ge en julgåva som gör skillnad.

Flickors lika rätt till utbildning och ett bättre liv

Den 11 oktober är det den internationella flickadagen. En viktig dag för att belysa de orättvisor som följer med att födas till flicka. En viktig dag att belysa hur du som flicka har sämre chans att få utbildning och med det en bättre framtid om du är född i vissa delar av världen.

Joyce blev gravid under pandemin – nu får hon barnpassning på skolan

När vi besökte Kenswed Academy fick vi följa med fyra elever hem. I den här artikeln lär vi känna Joyce Siyanoi och hennes familj.

Reseberättelse från Kenswed

Efter tre dagar på Kenswed Academy kommer vi hem fulla av värme, hopp och framtidstro. Läs om våra spännande möten med eleverna.

Glad sommar!

Här kan du se en sommarhälsning från Maud Olofsson, styrelseledamot i Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Studenter-Kenswed-ZelmerlowBjorkmanFoundation

“Mamma är min inspiration”

Marion Wanjiru är en stark och driven ung kvinna som vill skapa ett bättre liv för både sig själv och sin familj genom utbildning. Hennes största dröm är att om tio år vara en framgångsrik entreprenör som lyckats flytta sin mamma och sex syskon ur den drogtäta slummen i Ngong, Mathere.   Kenswed Secondary School har…

Nyhetsbrev april 2020

I aprils nyhetsbrev har vi fokus på påsken och informerar tyvärr om ny lockdown i Kenya. Läs nyhetsbrevet här.

Kvinnor som förändrar världen

Drömmen om att bli ingenjör föddes när Margaret växte upp på Kenyas landsbygd, utan fungerande elektricitet. Det var svårt för hennes familj att laga mat och göra de vardagssysslor som bönder behöver. Och för Margaret och hennes syskon blev skolarbetet svårt att sköta i mörkret på kvällarna. Detta sporrade henne att söka till Kenswed Academy för att utbilda sig…

Verksamhetsrapport 2020

2020 har verkligen varit ett tufft år på många sätt när Covid-19 drabbade hela världen. För Zelmerlöw & Björkman Foundation handlade året till stor del om att hitta nya arbetssätt och lösningar för att fortsätta stötta ungdomarna i våra program på bästa möjliga sätt när både skola och internat tvingades att stänga ner under en tid.
I denna rapport vill vi berätta om vårt arbete under året som gått och dela berättelser direkt från ungdomarna i våra program. Men framförallt vill vi visa hur ditt stöd gjort skillnad och varit en oumbärlig förutsättning för att vi ska kunna fortsätta möjliggöra utbildning, hälsa och trygghet för ungdomar som lever i utsatthet.

Vad händer på Kenswed?

Eleverna är tillbaka och i de allra flesta klasser är samtliga tillbaka. I Kenya i stort har många skolor som inte är statsfinansierade tvingats stänga igen. På Kenswed har kön av unga i fattigdom och utsatthet varit lång av elever som söker plats för utbildning. De allra flesta nekas (eftersom vi har det nästintill fullt),…

Nyhetsbrev januari 2021

I januaris nyhetsbrev vill vi tacka alla er som stöttat oss under det gångna året samt berätta lite om vad som är på gång i våra projekt. Läs nyhetsbrevet här.

Äntligen skolstart

På grund av Covid-19 beslutade Kenyanska myndigheter att stänga ned samtliga skolor i landet, vilket fick till följd att Kenswed Academy tillfälligt stängdes ned den 16/3 och internatet några dagar senare. Detta fick en direkt påverkan på eleverna i vårt program då de tvingades lämna sitt hem, utbildning och trygghet. Nu, 10 månader senare, kan…

Nyhetsbrev december 2020

Vi vet att utbildning är vägen ut ur fattigdom och utsatthet. Det är en mänsklig rättighet att gå i skolan, ändå är det över 138 miljoner ungdomar världen över som inte gör det idag. Under pandemin har den siffran stigit, och störst är gruppen mellan 15 och 17 år som borde gå i gymnasiet. Det är bland annat dem vi arbetar med, och för.

Walk With Us

Walk With Us- en kväll med Zelmerlöw & Björkman för ungas framtid! Tillsammans med fantastiska Sabina Ddumba, Dotter, Danny, Linda Pira och Oscar Zia! Vi har glädjen att presentera en helt unik insamlingskonsert till förmån för ungdomarna i Zelmerlöw & Björkman Foundations program. Se Walk With Us här! Alla artister ställer upp helt gratis och…

Nytt samarbete för att förbättra munhälsan på Kenswed med omnejd!

Vi kan med glädje nu meddela att ZBF, tillsammans med Tandläkare utan gränser, TePe Nordic AB och Global Relations, kommer starta upp tandvårdskliniken Kenswed Dental Clinic i anslutning till Kenswed Hospital i Kenya. Projektet påbörjades under våren 2020 och förväntas öppna upp i början av 2021. Hos Zelmerlöw och Björkman Foundation leds projektet av vår fantastiska volontär Åsa Trulsson.

Intervju med Isaac Macharia

Isaac Macharia: Retired athlete with big heart for philanthropy How does one feel to share a church pew with film megastar Denzel Washington? Certainly great, and many a Kenyan would shout and post such pictures on social media and buzz about this for long.Not for Isaac Macharia, a self-made hustler from a remote village in…

Nyhetsbrev juni 2020

Här kommer en sommarhälsning från oss med uppdateringar från senaste nytt i våra program samt om vad som hänt hos ZBF i Sverige den senaste tiden.

Första året med Kenswed Hospital 2019/2020

Sedan Kenswed Hospital öppnade i juni år 2019, har kliniken mottagit totalt 1748 besök (det saknas dock data från november). Det första halvåret kom patientklientelet till stor del att bestå av studenter och personal från Kenswed-området samtidigt som kliniken anordnade med fältsjukvård och kampanjer ute i Ngong med omnejd.

Ny grafisk profil och hemsida

Under våren har vi lanserat en ny grafisk profil Vi följer med hela vägen framtagen av Open Studio och i samband med En Makalös Auktion lanserade vi även en ny hemsida producerad av Adwisemedia AB. Detta har varit möjligt tack vare våra fantastiska partners och volontärer som gjort detta helt pro bono. Syftet med den nya profilen är att kunna lyfta vårt viktiga arbete i Afrika genom bild och grafik ännu mer. Vi är otrolig tacksamma för allt hårt arbete som vi tillsammans lagt ner och för det fantastiska resultatet! Så glöm inte att titta in på vår nya hemsida och hålla ögonen öppna för allt fint som kommer framöver.

Tack för ert fina stöd & engagemang!

Tillsammans med Hotel Kungsträdgården, Brasserie Makalös och Tradera hälsar vi dig varmt välkommen till en Makalös Auktion till förmån för Zelmerlöw & Björkman Foundation! ZBF arbetar med att stötta utsatta ungdomar i delar av Afrika från fattigdom och utanförskap till utbildning och försörjning, vi följer med hela vägen. Nu kan du, genom att buda på våra fantastiska auktionsobjekt, vara med och hjälpa oss att förändra världen. Tack vare våra generösa samarbetspartners som sponsrat med auktionsobjekt går alla intäkter oavkortat till ZBF:s verksamhet. Nedan ser du våra fina auktionsobjekt. Så gå in på Tradera och buda hem en ny tavla, fantastiska smycken eller varför inte en mysig weekend så är du samtidigt med och förändrar liv.

En Maklös Auktion

Tillsammans med Hotel Kungsträdgården, Brasserie Makalös och Tradera hälsar vi dig varmt välkommen till en Makalös Auktion till förmån för Zelmerlöw & Björkman Foundation! ZBF arbetar med att stötta utsatta ungdomar i delar av Afrika från fattigdom och utanförskap till utbildning och försörjning, vi följer med hela vägen. Nu kan du, genom att buda på våra fantastiska auktionsobjekt, vara med och hjälpa oss att förändra världen. Tack vare våra generösa samarbetspartners som sponsrat med auktionsobjekt går alla intäkter oavkortat till ZBF:s verksamhet. Nedan ser du våra fina auktionsobjekt. Så gå in på Tradera och buda hem en ny tavla, fantastiska smycken eller varför inte en mysig weekend så är du samtidigt med och förändrar liv.

Covid-19 uppdatering

I Kenya finansierar och stöttar ZBF gymnasieskolan Kenswed, ett internat, samt mödra- och hälsovårdscentralen Kenswed Hospital. Kenyanska myndigheter beslutade att stänga ned samtliga skolor i landet under en begränsad tid på grund av situationen med coronaviruset runt om i världen.  Av den orsaken stängdes Kensweds gymnasieskola tillfälligt ned den 16/3 och internatet 18/3. Vi arbetar…