Kvinnor som förändrar världen

av

Drömmen om att bli ingenjör föddes när Margaret växte upp på Kenyas landsbygd, utan fungerande elektricitet. Det var svårt för hennes familj att laga mat och göra de vardagssysslor som bönder behöver. Och för Margaret och hennes syskon blev skolarbetet svårt att sköta i mörkret på kvällarna. Detta sporrade henne att söka till Kenswed Academy för att utbilda sig och göra skillnad för människor i sin närhet – och för samhället. Utbildningen har lett till stipendium och universitetsstudier inom solenergi. Nu vill hon starta eget, anställa andra unga vuxna, och tillsammans tillgodose Kenyas stora behov av elektricitet på landsbygden. 

Margaret började på Kenswed Academy 2014 och märkte snabbt att hon hade talang för akademiska ämnen. Efter sin examen kämpade hon med att bolla flera olika arbeten samtidigt för att få ihop livet, men hon behövde lite extra stöd på vägen. Som tidigare lovande student på Kenswed Academy erbjöds Margaret ett universitetsstipendium för att uppnå sina drömmar som entreprenör. 

Tack vare stipendiet kunde Margaret börja studera en kurs i el-och solcellsinstallation på Don Bosco University. Margaret valde att specialisera sig inom solenergi då det är mest miljövänligt och kostnadseffektivt i Kenya. Genom att bli en framgångsrik elektriker hoppas hon inte bara kunna hjälpa sin familj ut ur fattigdom och utsatthet, utan också samhället i stort genom att inom tre år starta ett eget företag. 

Glädjande nog fick Margaret den unika möjligheten att praktisera på ett företag för solcellsinstallation och beskriver hur tacksam hon är över den möjlighet som Kenswed har gett henne, “You don’t know how helpful the scholarship has been”. Vidare beskriver hon att det finns många fler ungdomar i hennes situation som inte kan följa sina drömmar utan en hjälpande hand och önskar därför att många fler kan få det stöd hon hade lyckan att få. 

Men Margaret är inte bara en målmedveten blivande elektriker. Vid sidan av sina studier och arbeten började hon att tillverka armband i läder som hon sålde till olika varuhus. När vi i höstas frågade henne om hon ville börja tillverka armband för Zelmerlöw & Björkman Foundation svarade hon direkt ja. Alla fina pärlarmband som finns i vår gåvoshop, och som du får som gåva om du blir månadsgivare, är handgjorda av Margaret.

Här kan du beställa armband