“Mamma är min inspiration”

av

Marion Wanjiru är en stark och driven ung kvinna som vill skapa ett bättre liv för både sig själv och sin familj genom utbildning. Hennes största dröm är att om tio år vara en framgångsrik entreprenör som lyckats flytta sin mamma och sex syskon ur den drogtäta slummen i Ngong, Mathere.  

Kenswed Secondary School har förändrat Marions liv. Via utbildningen fick hon ett universitetsstipendium som har gjort det möjligt för henne att ta en kandidatexamen inom handels, inriktat på finans. Just nu går hon tredje och sista året på Kenyatta University och i  framtiden vill hon även ta masterexamen inom samma ämne.

Zelmerlöw och Björkman Foundation förändrar ungdomars liv

Marion bor tillsammans med sin mamma och sex syskon i Ngong, Mathere. Hon beskriver hur tufft livet i slummen är för ungdomar där droghandeln dominerar det ekonomiska flödet. Bristen på legala anställningar påverkar de allra flesta i området och för att överleva är det många som ser drogerna som den enda utvägen. Utbildning kan skapa bättre möjligheter där fler undviker att bedriva handel med narkotika.

Stipendiet från Kenswed Secondary School har inte bara hjälpt Marion med sin kandidat, det har också lindrat både den ekonomiska och psykiska bördan det annars skulle innebära för hela familjen att ge Marion utbildning. Det har även gett henne chansen att vid sidan av studierna arbeta i ett mejeri och ta extra lektioner i redovisning för att förbättra sina chanser till anställning efter examen. 

Marions utbildning kan hjälpa hennes mamma

Den viktigaste inspirationen i Marions liv är hennes mamma, som också är hennes största förebild. De är väldigt lika till sättet, även hennes mamma var en driven och smart student med ett intresse för matematik. På grund av familjeomständigheter fick mamman hoppa av sina studier och sedan har prioriteringen i livet varit barnens framtid. Marion vill göra sin mamma stolt och en del av hennes framtidsplan är att hjälpa sin mamma till ett permanent jobb. 

Text: Matilda Damlin
Foto: Kristofer Persson, Help to Help