Joyce blev gravid under pandemin – nu får hon barnpassning på skolan

av

Under ZBFs besök på Kenswed fick vi följa med fyra elever hem och träffa deras familjer. I den här artikeln lär vi känna Joyce som möter oss med sin bebis.

I solnedgången på Kenyaresans första dag åkte vi hem till en av våra gymnasieelever på Kenswed, 17 åriga Joyce Siyanoi. Hon bor tillsammans med sin mamma, pappa och bror. De bor i ett litet plåtskjul utan el eller vatten, omgivet av majsodlingar. Joyce blev gravid under tiden skolan var nedstängd under pandemin och när vi träffar henne bär hon på sin tre månader gamla bebis inlindad i en randig filt. Det går inte att ta miste på Joyce stolthet.

Båda föräldrarna är gamla och sjuka. Mamman som egentligen vill ta hand om bebisen är dessutom blind. Joyce har med andra ord ingen som kan ta hand om hennes bebis när hon ska tillbaka till Kenswed för att slutföra sin utbildning. Föräldrarna uttrycker sin oro och desperation när de berättar att de har flyttat gång på gång för att de inte har några pengar och dotterns utbildning är deras enda möjlighet till en bättre framtid. 

Med oss på hembesöket är Kensweds rektor Harryson och Ann som är ansvarig över nya Girl Empowerment program. Harryson berättar att Joyce kommer få hjälp med barnvakt och annat nödvändigt genom programmet så hon kan fortsätta sin utbildning och skapa en bra framtid.

Innan besöket är slut ställer sig familjen framför kameran. Nu hoppas föräldrarna på en tryggare framtid för barnen och barnbarnen.