Hampus berättar om sitt första besök på Kenswed

av

Mellan den 17 och 22 februari 2022 åkte en grupp volontärer från Zelmerlöw & Björkman Foundation till Kenswed skolan i Kenya. För Hampus Collin var det hans första möjlighet att se vilken skillnad Kenswed gör i ungdomarnas liv. Läs hur Hampus berättar om sin upplevelse och hur det gav honom en djupare innebörd till sitt dagliga arbete i ZBF.

Kenswed 2022

Trots att den tilltänkta partnerresan inte blev av var vi en peppad grupp volontärer och anställda som flög till Kenya i februari 2022. För flera av oss var det första gången vi besökte både Kenya och Kenswed, och efter allt vi hört var vi förväntansfulla att få ta del av det på riktigt. Från flygplatsen tog vi oss direkt till Ngong Hills och Kenswed där rektor Harrison mötte oss, för sedan att träffa personal och elever.

Mycket av tiden de följande dagarna spenderades innanför Kensweds murar, där det handlade om att få en inblick i hur de olika verksamheterna bedrivs samt bygga relationer med personalen på plats. Arbetet med att hitta rätt personer att driva Kenswed framåt är gediget, och det är ingen slump att till exempel många elever på gymnasieskolan tycker att det bästa med skolan är lärarna. Även på yrkesskolan, sjukhuset och tandläkarkliniken lyser personalens entusiasm igenom, och viljan att visa upp lokalerna och arbetet är stor. Vad gäller eleverna är jag personligen imponerad av den motivation och studiedisciplin de visar upp. Eleverna kommer från tuffa förhållanden och det märks att ungdomarna är tacksamma över sin möjlighet att få en bra utbildning. Ofta är de först i sina familjer med att gå på gymnasiet och utbildningen är en potentiell väg ut ur fattigdom, för både dem själva och sina anhöriga. Eleverna visade stolt upp projekt de arbetat med under lång tid, och vi fick även möjlighet att vara med på lektioner och sportaktiviteter med dem.

Efter några dagar var det dags för höjdpunkten på resan, Kensweds 10 årsjubileum. I månader hade dagen planerats och uppslutningen var stor. Förutom elever, personal från Kensweds verksamheter och vi från Zelmerlöw & Björkman Foundation var även tidigare elever, anhöriga och lokala myndighetspersoner på plats. Eleverna bjöd på danser, sånger och dikter och efteråt avlöste talen varandra. Det var många som ville hylla Kenswed och berätta vad skolan har betytt i deras liv. Firandet var det största evenemanget som skett hittills på skolan och det var fantastiskt att se vilket engagemang det fanns från såväl personal som elever.

Utöver tiden på Kenswed gjorde vi även ett antal hembesök hos elever. Det var intressant att se vilken bakgrund ungdomarna kommer från och samtidigt komma i kontakt med deras familjer, som ofta var mycket stolta över sina barn. Vi besökte även den lägenhet där en grupp tjejer från Girls empowerment program bor med sina barn. På boendet får de mat och husrum, och på dagarna tas deras barn om hand om för att möjliggöra skolgången på Kenswed och andra utbildningsinsatser. Utöver detta fick vi också gå en vandring i Kibera, vilket är Nairobis största slumområde och där några av våra elever är uppvuxna.

Att vara på plats och prata med personal, elever och anhöriga gav verkligen en djupare mening till det dagliga arbetet jag gör på kontoret hemma i Sverige. Att på nära håll få ta del av den skillnad som ZBF gör i människors liv var ovärderligt, och jag ser fram emot att förhoppningsvis kunna åka tillbaka någon dag.