Gratis ultraljud på Mors dag

av

Mamma håller sitt barn
Foto: Frida Ström

Under maj månad hyllar vi kvinnor och mammor på Mors dag världen över. Men i Kenya är det ingen tradition att fira Mors dag, trots att dagen finns i den kenyanska kalendern. I år inföll Mors dag den 8 maj.

På Kenswed i N’gong Hills i Kenya är det ändå viktigt att uppmärksamma Mors dag. I år erbjuds gratis ultraljud på Kenswed Hospital till gravida kvinnor som bor i området. Man vill även öka medvetenheten om gratis mödravård som finns tillgängligt för kvinnor i samhället, något vi på Zelmerlöw & Björkman Foundation självklart stöttar och välkomnar.

Behovet av mödravård för unga kvinnor i Kenya är stort
Nästan en av fem flickor mellan 15 och 19 år i Kenya är gravida, eller har sitt första barn att ta hand om. Tonårsgraviditeterna är ett stigma och de unga mammorna hoppar ofta av skolan tidigt. Livet i utsatthet och fattigdom är näst intill omöjligt att bryta om du inte har en utbildning i länder som Kenya. 

En trebarnsmamma, som besökt Kenswed Hospital med sin bebis som nu är 9 månader gammal, berättar att hon aldrig har firat Mors dag men att hon uppskattar den vård som är möjlig att få.

”I Kenya måste vi öka medvetenheten om värdet av att hedra mammor på Mors dag – och andra dagar. Om Mors dag fortsätter att öka i popularitet kan det en dag bli en officiell högtid och det är ett steg i rätt riktning att göra flickors, kvinnors och mammors röster hörda.”

Ge unga mammor en chans

Inför Mors dag, den 29 maj, kan du vara med och göra skillnad för unga mammor i området vi verkar.
Ge en gåva eller beställ ett digitalt gåvokort i vår shop. Läs mer om hur du kan bidra