Daniels & Josiahs Väg Till Drömmen

av

Att hjälpa ungdomar i Kenya att nå sina drömmar, det är det främsta syftet med Zelmerlöw & Björkman foundation. Att få bevis på att det fungerar, genom studenternas egna berättelser, är fantastiskt! Ta del av Daniels och Josiahs berättelser om hur de nått sina mål och framgångar genom hårt jobb och stöd från Kenswed Academy.

Daniel Otieno

”Jag känner en stor tacksamhet över allt som Kenswed möjliggjort. Kenswed en drömbyggare och en fästning som vattnar och fostrar öden som gör att osynliga blir verkliga.”

I juni 2021 kunde Daniel stolt visa upp sitt examensbevis i kemi från Egerton University. Han var en av de första eleverna på Kenswed Secondary School, och pratar om Kenswed som sitt främsta lärosäte. Sin alma mater. 

Daniel presterade väldigt bra i grundskolan, KCPE i Oloolua, och fick flera erbjudanden från gymnasieskolor. De erbjöd alla det han drömde om – att få plugga vidare och bo på internat. Bristen på pengar grusade hans drömmar. Med bara en förälder, en mamma, som dessutom låg hemma sjuk var det en ekonomisk omöjlighet med fortsatta studier. 

Men. I januari 2012 hände något som skulle förändra Daniels liv. En kvinna, som kände familjen väl, stannade till när hon passerade familjens lilla hyrda hus och berättade om en nyöppnad skola som tog in elever som presterat bra men inte hade ekonomi att studera vidare, Kenswed secondary school. Daniel berättade genast för sin mamma och nästa dag gick de den 10 km långa vägen till skolan tillsammans.   

Och på den vägen är det! 

Läs Daniels egen berättelse om hur han förverkligat sina drömmar. Något han lyckats med genom hårt jobb samt ekonomiskt stöd och människor som trodde på honom från Kenswed. Lägg därtill en vilja att lyckas som övervinner såväl strömlösa perioder på Kenswed som utmaningen att dela kursmaterial med sina studiekompisar, så har du vad som krävs för att nå sina mål trots tuffa förutsättningar.

Läs Daniels egen berättelse

Josiah Kiare

”Kenswed är fantastiskt och unikt på det sätt de följer sina studenter för att veta att allt går bra. Jag är så tacksam att Kenswed har hållit mig i handen på min resa genom livet och ser fram emot att komma tillbaka som volontär.”

Josiah Kiare växte upp med fyra bröder i Ngong Kajjado County. Hans pappa gick bort i cancer när Josiah var 6 år gammal och det var omöjligt för hans mamma att finansiera skolgång för alla fem barn. En vän till Josiahs mormor födde idén om Kenswed Secondary School hos Josiah. Kenswed var då en helt ny skola som väldigt få hört talas om, vilket fick Josiah att tvivla. Många i hans omgivning uttryckte också sina tvivel, inte minst för att skolan bara bestod av ett kontor och två väldigt enkla klassrum. Mormor fick Josiah på andra tankar när hon sa att en skola inte är en byggnad, det är den egna ansträngningen och hårt jobb som ger resultaten. 

Där och då startade Josiahs akademiska karriär.

Minnena från Kenswed är många för Josiah. Känslan av att prestera bra och kunna se positivt på framtiden var härligt, samtidigt var det väldigt tufft att klara sig utan elektricitet och material. Tack vare mod, hårt jobb och stöd från Kenswed kan Josiah nu stoltsera med en examen i matematik och it från Maseno University. Han har en praktiskplats som mjukvaruutvecklare på Smart People Africka Ltd, ett uppdrag han fick tack vare sina it-studier på universitetet i kombination med online-undervisning i programmering som Kenswed erbjöd under pandemin. 

Läs Josiahs egen berättelse om vägen från besvikelsen att inte ha råd att gå på en statlig skola till stoltheten över att kunna hjälpa studenterna på Kenswed med smarta mjukavarulösningar.

Läs Josiahs egen berättelse